Ga verder naar de inhoud

PATH - PerinAtal menTal Health

Het Europees gefinancierd PATH-project is een landsgrensoverschrijdend partnerschap met 7 partners uit 4 verschillende landen. PATH had als doel een bijdrage te leveren aan het voorkomen van milde en matige vormen van Perinatal Mental Illness (PMI) en het doelmatig kunnen screenen en succesvol ondersteunen van vrouwen, families en hulpverleners met betrekking tot PMI. Hiervoor werd een rijk aanbod aan tools en cursussen voor ouders, professionals en werkgevers ontwikkelt.

15 VHC APH PATH 02

Zwangerschap en ouderschap zijn grote levensgebeurtenissen, waarin zowel fysieke als emotionele veranderingen zich voordoen. Hoewel de periode voor en rond de geboorte door de meeste mensen als een leuke, spannende tijd wordt ervaren, is het voor sommigen een stressvolle periode. Prenatale stress kan zijn ten gevolge van lichamelijke en psychologische veranderingen.

Daarbij kenmerkt de transitie naar het ouderschap zich door verschillende sociaal maatschappelijke veranderingen dewelke stress en verminderd welbevinden in de hand kunnen werken. Psychische problemen die zich voordoen tijdens de zwangerschap en kunnen als voorspeller optreden voor het ontwikkelen van een postpartumdepressie.

Postpartumdepressie is één van de meest gekende aandoeningen die vallen onder de noemer Perinatal Mental Illness (PMI). PMI heeft invloed op het welzijn van zowel de moeder, kind en haar gezin, wat zorgt voor een maatschappelijke impact. Daarnaast heeft het moederschap een grote impact op de life balance van moeders. Een positieve life balance is nodig om je fysiek, emotioneel en sociaal gezond te voelen.

PATH wil een bijdrage te leveren aan het voorkomen van milde en matige vormen van Perinatel Mental Illness (PMI). Het wil doelmatig screenen en succesvol ondersteunen van vrouwen, families en hulpverleners. PATH focust voornamelijk op zwangere en pas bevallen vrouwen, hun partners en familie, hulpverleners maar ook werkgevers die in aanraking komen met zwangere vrouwen. Als deel van dit project zorgde AP voor de doorontwikkeling van dat screeningstool binnen de Vlaamse context.

Door internationale samenwerking werden verschillende trainingen en interventies ontwikkeld om de perinatale mentale gezondheid te ondersteunen en bevorderen. Duurzame online diensten werden ontworpen, gedissemineerd en geïmplementeerd met als doel milde en matige klachten van PMI vroegtijdig te herkennen en voorkomen en het mentale welzijn van nieuwe gezinnen te ondersteunen. Daarnaast werden face-to-face interventies, zoals trainingen voor perinatale zorgverleners, ontwikkeld om bewustwording rond PMI te verhogen en te voorkomen alsook het mentaal welbevinden van nieuwe en jonge gezinnen te ondersteunen.

Contact

Yvonne Kuipers
AP Hogeschool Antwerpen
EML
yvonne.fontein-kuipers@ap.be
LinkedIn

Billie Vinck
Verantwoordelijke Blikopener GW

AP Hogeschool Antwerpen
GSM +32 494 58 80 22

GEZONDHEIDSZORG Gezonheidszorg

Bekijk ook zeker de ander projecten in gezondheidszorg

Naast dit project zijn er nog een vijftiental andere die innovatieve oplossingen willen bieden voor verschillende aspecten in de zorg. Neem zeker de tijd om ook deze projecten te leren kennen.

Expertisedomeinen

Dit onderzoek is gelinkt aan volgende expertisedomeinen: