Ga verder naar de inhoud

Navigerende Oncologische Kaart Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen ontwikkelde de Navigerende Oncologische Kaart Antwerpen. NOKA is een website die kankerpatiënten informatie aanreikt op verschillende momenten in het zorgtraject, om op die manier zo doeltreffend als mogelijk, zelfzorg te bevorderen en een goede levenskwaliteit op langere termijn te garanderen. De website is voor iedereen toegankelijk en geeft een overzicht van het zorgaanbod en biedt antwoorden op veelgestelde vragen. Vandaag wordt de gebruiksvriendelijkheid, van een beperkt aanbod aan oncologische zorgverleners, afgetoetst bij het doelpubliek.

16 VHC APH ONCOLOGIE 02

Naast de fysieke impact heeft kanker ook een hoge psychologische belasting op de patiënt, en dus op de kwaliteit van leven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dit ook via hun definitie: 'gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven van de mens is een wisselwerking tussen fysieke gezondheid, psychologische gezondheid, de onafhankelijkheidsgraad, sociale relaties en waarden en normen in interactie met de omgeving'.

Om de aangeboden zorg te optimaliseren en zelfzorg bij de patiënt te ondersteunen, is een goede georganiseerde gezondheids- en welzijnszorg vereist. Hierbij kunnen navigerende interventies een grote impact hebben, omdat ze de kennis van de oncologische patiënt omtrent zijn ziekte verhogen. Omdat er steeds meer verwacht wordt van oncologische patiënten om zelfzorg te managen, is het belangrijk om doelgericht te kunnen ondersteunen en de patiënt in staat te stellen om de factoren die invloed uitoefenen op het ziekteverloop aan te pakken.



Het integreren van eHealth in de oncologische behandeling kan dan ook een efficiënte strategie zijn om de kwaliteit van leven te bevorderen. Het raadplegen van informatie via een app om de oncologische patiënt te ondersteunen wordt door zowel patiënten als zorgverleners als een meerwaarde beschouwd.

Zo kunnen we nu informatie aanbieden op verschillende momenten in het zorgtraject van de patiënt en doeltreffend zelfzorgmanagement bevorderen. Zo slagen ze er in om lange termijn outcomes, zoals een goede kwaliteit van leven, te bereiken.

Dit project kwam tot stand door de combinatie van verschillende onderzoeksmethodes. Informatie werd (en wordt) vergaard uit wetenschappelijke literatuur samen met een kwalitatieve benadering door afname van interviews bij oncologische patiënten, hun mantelzorgers en zorgverleners. Naarmate het project verder vordert zal de informatie bijkomend gehaald worden uit een kwantitatieve benadering door middel van surveyonderzoek. De sterkte ligt in het betrekken van de uiteindelijke gebruiker bij aanvang van het project waardoor de volledige patient-journey in kaart gebracht wordt en er voortdurend bijsturingen op vraag van de gebruiker kunnen plaatsvinden.

De website www.noka.app, geeft een overzicht van het zorgaanbod in kader van een oncologische behandeling en biedt een antwoord op de meest voorkomende vragen. De ontwikkelde website is vrij toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen dus gewoon de website bezoeken.

Contact

Silke Léonard
AP Hogeschool Antwerpen
EML:
silke.leonard@ap.be

Blikopener verantwoordelijke: +32 494 58 80 22

GEZONDHEIDSZORG Gezonheidszorg

Bekijk ook zeker de ander projecten in gezondheidszorg

Naast dit project zijn er nog een vijftiental andere die innovatieve oplossingen willen bieden voor verschillende aspecten in de zorg. Neem zeker de tijd om ook deze projecten te leren kennen.

Expertisedomeinen

Dit onderzoek is gelinkt aan volgende expertisedomeinen: