Ga verder naar de inhoud

LifeTree: een gebruiksvriendelijke app op maat van jongeren

De app LifeTree is een digitale gesprekstool ter ondersteuning van gesprekken met jongeren vanaf 12 jaar over emoties, talenten, dromen en hulpbronnen. De app zet in op verbinding en 1 op 1 begeleiding van de jongere. Jongeren ouder dan 12 jaar vormen de grootste groep binnen jeugdhulp, en tegelijk ook de moeilijkste groep om te bereiken voor een persoonlijk gesprek. Hulpverleners zijn daarom steeds op zoek naar manieren om met hen in contact te blijven, ook digitaal. Tijdens de ontwikkeling wordt voortdurend afgetoetst met de jongeren zelf en met belangrijke stakeholders.

13 VHC GNT LIFETREE

Ondanks het grote belang van individuele begeleidingsgesprekken, wordt er vastgesteld dat bij een deel van de kinderen en jongeren de motivatie voor deelname aan deze gesprekken soms ver te zoeken is. Vaak is het praten over moeilijke thema's niet evident. Binnen de hulpverlening zoeken begeleiders daarom actief naar methodieken en tools die kinderen kunnen motiveren en het praten over beladen onderwerpen faciliteren.

Daarnaast wordt aangegeven dat tijdens het hulpverleningstraject waardevolle info verloren gaat of dat kinderen altijd opnieuw hun verhaal moeten vertellen. Dit belemmert de hulpcontinuïteit. Digitale tools kunnen hierop een antwoord bieden.

De afgelopen jaren werden twee digitale tools ontwikkeld ter ondersteuning van gesprekken met kinderen en jongeren over emoties, talenten, dromen en hulpbronnen: LifeCity, voor kinderen onder 12 jaar en LifeTree voor jongeren (12+). Deze laatsten vormen de grootste groep binnen jeugdhulp maar ook de moeilijkste groep om te bereiken voor een persoonlijk gesprek. Hulpverleners zijn daarom steeds op zoek naar manieren om met hen in contact te blijven.

De LifeTree app zal vooral via de persoonlijke GSM van de jongere worden gebruikt. Voor begeleiders wordt een ondersteunende website voorzien. Hierop zijn karakteristieken van de jongere zichtbaar en krijgt de begeleider ook een melding wanneer hij best zo snel mogelijk een afspraak inplant.

De impact situeert zich op meerdere vlakken: vlottere en diepgaandere gespreksvoering op maat van de jongere, een grotere hulpcontinuïteit, empowerment van de jongere in het begeleidingstraject zelf en een hogere tevredenheid bij de begeleiders.

GEZONDHEIDSZORG Gezonheidszorg

Bekijk ook zeker de ander projecten in gezondheidszorg

Naast dit project zijn er nog een vijftiental andere die innovatieve oplossingen willen bieden voor verschillende aspecten in de zorg. Neem zeker de tijd om ook deze projecten te leren kennen.

Contact

Joke De Wilde
HOGENT
EML
joke.dewilde@hogent.be
GSM
+32 471 98 26 40
LinkedIn

Expertisedomeinen

Dit onderzoek is gelinkt aan volgende expertisedomeinen: