Ga verder naar de inhoud

Impact van onderzoek: hoe toon je dit aan?

17 juni 2024 - 09:00 — 11:00
Online event
Gratis voor hogescholenmedewerkers
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Met indicatoren kun je aantonen dat jouw onderzoek een verschil heeft gemaakt. Maar welke indicator is het meest geschikt voor jouw onderzoek? En waar let je op als je een indicator gaat gebruiken? De vorming geeft inzicht in wat een indicator is, welke er zijn en hoe je systematisch tot een keuze van indicatoren kan komen voor jouw specifieke onderzoekssituatie.

Doelgroep: Onderzoekers, kwaliteits- en beleidsmedewerkers onderzoek die meer inzicht willen in de impact van hun onderzoek.

IMPACT ONDERZOEK
volzet

Er is geen gebrek aan indicatoren als het gaat om de impact van onderzoek vast te stellen. Hoe selecteer je hieruit ‘goede’ indicatoren voor je onderzoek. De vorming gaat in op waar je op moet letten alvorens indicatoren te gaan gebruiken, hoe je tot een doordachte keuze kan komen van indicatoren en welke kwaliteitseisen er zijn te stellen aan indicatoren. Je krijgt handvaten aangereikt om keuzes te maken en een eigen weg te vinden in het oerwoud van indicatoren. We bekijken voorbeelden uit de praktijk en doen oefeningen om de kennis meteen toe te passen. Dit wordt samengebracht in een stappenplan indicatoren en een checklist. Aan de hand van enkele methoden wordt uitgelegd hoe je voor veel indicatoren al data kan verzamelen tijdens de uitvoering van je onderzoeksprogramma.

Deze thema’s komen onder meer aan bod:

  • indicatoren, criteria en normen
  • indicatoren stappenplan
  • indicatorendatabase onderzoek
  • kwaliteitscriteria voor indicatoren
  • indicatoren checklist
  • methoden die impact monitoren tijdens onderzoeksproces

Ter voorbereiding vraagt de lesgever om twee kleine opdrachten te maken, die worden gebruikt in de vorming (tijdsbesteding van 20 minuten). Ter oriëntatie, kan je (vrijblijvend) ook een aantal interessante documenten lezen die worden aangereikt. Je krijgt beide toegestuurd via mail, na jouw inschrijving.

Op 3 juni 2024 organiseert INPUT/OUTPUT ook de vorming “Impact van onderzoek: welke impact?”.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks tot en met drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

HARRY VAN VLIET

Lesgever

Harry van Vliet is sinds 2021 lector bij het nieuwe lectoraat Doorwerking Praktijkgericht Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).
Daarvoor was hij lector Crossmedia aan de HvA – waarbij hij onder meer onderzoek deed naar digitale innovaties bij musea, mediastrategie, crowdsourcing, retail, crossmedia en het Nederlandse festivallandschap – en lector Crossmedia Business aan de Hogeschool Utrecht.
Hij is gepromoveerd als cognitief psycholoog aan de Universiteit Utrecht.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4